25.1.07

De Juana, els presos i el diàleg i l'Espanya de la caverna

Potser que fruit d’una visió potser més oberta de la situació des de Catalunya, una visió que sempre ens ha caracteritzat com a catalans i catalanes, i a Catalunya com una terra d’acollida, ens fa sovint tenir diferents opinions i visions sobre les situacions en altres territoris ocupats per l’estat Espanyol, opinions molt diferents i molts de cops oposades a les polítiques seguides pel Govern del país veí.

Una d’aquestes situacions és la visió diferent, potser més oberta, o simplement més pròxima, de la realitat de Euskal Herria. Sovint, alguns de nosaltres compartim el fi a on vol arribar ETA , però en absolut compartim el mitjà amb el qual pretén arribar, aquesta visió des de les espanyes, sovint se’ns titllaria de feixistes, separatistes, rojos, terroristes, entre molts altres...

Per altra banda, la majoria de nosaltres entenem que la única via per solucionar el problema de la violència que pateix Euskal Herria és la via del diàleg, tant a nivell social com polític, entre les parts implicades en el conflicte, Euskal Herria i l’Estat Espanyol. Un diàleg que s’ha de mantenir constant, passi el que passi, ja que aquesta via, tal i com s’ha comprovat en molts altres països, ha estat la única via de solució dels conflictes. Això que és tant normal per la majoria de nosaltres, des de les espanyes ens seguirien titllant del mateix, que si som còmplices d’ETA, separatistes, que claudiquem davant la violència, i infinitats d’insults semblants a aquests, això si segur que en menor grau que l’anterior situació.


En últim lloc trobariem una minoria catalana que voldria seguir pel cami que segueix el Partit Popular fins ara, provocant un clima de tenció i criminalització de qualsevol acostament de dialeg amb ETA. Aquesta forma ja podeu veure que a les espanyes us rebrien la mar de be i de contents, tot i ser catalans.

Amb això el que pretenc expressar, és que per desgràcia, ens obliguen a viure en un país que socialment, encara no ha madurat, i en que en molts casos no ha volgut veure el que passa en el món. Un país que pel simple fet de no voler reconèixer el dret a decidir lliurament de qualsevol nació a tenir la seva pròpia sobirania, es veu immers, en el cas d’Euskal Herria en un conflicte armat entre dos posicions.


Ara be per arribar a la fi de la violència, el que no pot pretendre l’Estat espanyols, es seguir de braços creuats i esperant a que ETA faci tots els moviments i ells cap. En aquest mesos de treva, s’ha pogut veure la inoperancia per part de l’estat espanyol. Això ho hem pogut llegir en el diari Gara d’avui, com ETA ha vist mentre ella feia els seus esforços pertinents per arribar a una solució pacífica, com l’Estat Espanyol no complia amb els seus acords que havia establert amb la banda terrorista.

Amb aquesta situació, és normal que s’arribes al moment, que un dia desprès de que ZP s’omplis la boca a l’anunciar que el procés anava tant i tant be, ETA poses una bomba, com una forma de cridar l’atenció i dir que el procés no anava pel bon camí.

Aquests dies, hauríem pogut veure un redireccionament de l’opció del govern espanyol en la conducció del procés de pau, però no ha estat així. Ara fa una setmana, il·legalitzaven les principals organitzacions juvenils Abertzale, com Segi. Avui mateix hem vist com el poder judicial, condemnava a Iñaki de Juana a seguir empresonat, tot i la vaga de fam, i desprès que ja hagués complit la seva condemna a la presó.

És amb aquests moviments és on es veu la inoperancia per part de l’Estat espanyol de la seva ineficàcia alhora de contribuir a tirar endavant el procés de Pau a Euskal Herria. Tot i que sabem que Irlanda i Euskal Herria no és el mateix, i que ni Espanya és Gran Bretanya, ni Gran Bretanya és Espanya, i per tant els processos cap a la Pau són molt diferents, sempre ens quedarà la esperança que l’Estat Espanyol aprengui de Gran Bretanya, i les seves formes de fer per la resolució del conflicte a Irlanda del Nord, però per desgràcia, estem massa lluny de que la societat espanyola, encara molt marcada per la empremta del franquisme, evolucioni i surti d’una vegada per totes de la caverna en la que viu, i s’obri a la resta del món.

Així dons, continuem com sempre, per una banda ETA utilitzant la violència, i per l’altre veiem com l’Estat Espanyol, incompleix la seva pròpia constitució, al no complir l’acostament dels presos bascos, obligant així, a les mares i avies dels presos d’ETA a fer llargues jornades, jornades quilomètriques, per poder visitar els seus fills o nets, i per altra banda, l’Estat Espanyol no ens deixa complir un dels primers drets de l’història de la democràcia, el dret a l’Autodeterminació dels Pobles, el dret a decidir el nostre propi futur com a poble, un futur que només el podem decidir nosaltres, i que diguin el que diguin els altres, la majoria és qui decideix, i quan la majoria pugui decidir el seu futur com un poble amb la plena sobirania, no la demanarem, la executarem.

7 comentaris:

Anònim ha dit...

Malgrat que la fita final d'ETA és la independència i la revolució social, les seves reclamacions tan sols són peticions de normaltzació democràtica que qualsevol país normal del món acceptaria, sense necessitat de pressions de cap tipus (dret a l'autodeterminació i federació de territoris i acostament de presos/es). Durant la treva, van reduir les reclamacions per fer-les fins i tot més assequibles (leglització de Batasuna, taula de partits...) i, ni així, l'Estat espanyol va ser capaç d'avançar cap a la pau. Fa lleig de pensar, però és inevitable, que potser hi ha alguns a qui potser els interessa treure rèdit polític del terrorisme...

Gran frase la de Rajoy, en saber que no s'excarcerava de Juana: "es uno de los días más felices de mi vida (...), actos como estos son los que verdaderamente unen a los españoles". Ho ha deixat ben clar: els espanyols (que ell representa) s'uneixen contra la llibertat de les nacions oprimides.

Sara ha dit...

En primer lloc crec que no té res a veure el fet que s'hagi iniciat un procés de pau, amb la polèmica que ha sorgit avui després de la decisió de l'Audiència Nacional. Potser es que són els únics arguments que ha trobat el sector més radical.

I en segon lloc, en quant a la resolució de la sala, crec que no ha vulnerat cap principi constitucional, no s'ha vulnerat en cap moment el procediment... I molt menys crec que sigui un pres polític com he escoltat fa una estona. En primer lloc, un tio que només pretenia enaltir la violència com a mitjà, poguent ser influencia per moltes altres persones no mereix el dret de poder escrkiure o dir allò que li passi pel cap... I es que em sembla molt fort, que desde postures democràtiques, s'intenti justificar la violència d'ETA. Ara diras que tu no defenses la violència, però... la condemnes? Estic totalment d'acord amb el dret a l'autodeterminació dels pobles, independentment de que m'ho cregui o no, però... quin preu estem disposat a pagar per aconseguir-ho?

Ah! encara espero que m'agregis a la teva llista, eh? :P

Lo prometido es deuda! jejeje

Muuuuuua!

Carles Casals Cantieri ha dit...

Eis Marc!

Estic d'acord que la FINALITAT d'ETA és tan legítima com la de qualsevol partit, però el mitjà que utilitza és condemnable i no té justificació (que atempta contra la llibertat i la vida de les persones!), i menys en el cas d'Euskadi on hi ha quatre partits amb representació parlamentària que també defensen la independència.

No em de permetre que la banda terrorista sigui la interlocutora de la independència. El PNB (tot i ser de dretes) és el partit majoritari a Euskadi: ja ho va ser durant la II República i ho és ara, per tant, hauria de ser aquest i els altres partits els que negociessin la independència.

Crec que des del moviment independentista (que això ja és un terreny que no em toca) hauríeu de reivindicar més el “Pla Ibarretxe”, sortit del parlament basc, i deixar de banda a ETA.

Vinga, Salut i República!

Anònim ha dit...

Estem parlant del mateix Iñaki deJuana Chaos , responsable de la mort de 25 persones...
Estem parlant d'el mateix criminal terrorista assasí, que després d'haber assasinat a 25 éssers humans, en cap moment s'ha mostrat penedit?
Quantes vidues i orfes ha deixat aquest mal nascut?
S'ha de somtere un estat de dret a un xantatge com aquest?
El procés de pau perilla per això?
O va començar a perillar quan ETA va robar les pistoles a França?
O potser quan va posar la bomba a Barajas matant dos innocents?
Ui perdó.....que no recordava que la culpa de la mort dels 2 equatorians la té la policia espanyola del país veí això diu al seu blog un tal Joan Puig...no sñe si et sona??
Quins arguments que aporteu nois...si que anem bé si.....

Marc Puig ha dit...

Contestant a anonim,

quan un violador o un assesí en serie compleix condemna, dons el més normal és que surti, dons això ha estat el mateix que li a passat a Iñaki de juana, que va cumplir la seva condemna, i un cop li tocava sortir en llibertat, el van acusar per escriure dos articles al diari...

o tots o ningú, el que no pot ser, és que uns violin a uns menors, siguin uns pederastas, altres matin a un seguit de gent en serie tinguin un tracte preferencial, mentre altres que han estat terroristes, rebin un tracte diferent a la resta. em sembla recordar que tots som iguals devant la llei no? tu diràs...

Anònim ha dit...

"..i un cop li tocava sortir en llibertat"...després de 25 assassinats ( un benefici de la llei que ell no respecta)..va ser jutjat per dos delictes d'apologia del terrorisme.. i durant el judici va proferir amenaces de mort als magistrats ..... que fem ? Li perdonem...perquè es clar..com es un etarra...
No senyor...aquest individu es un assassí...i si la llei considera que ja ha pagat pels 25 assassinats...no no hi tinc res a dir, la respecto. Però si ha comès altres delictes també ha de pagar-los..i res més.
El que no entenc..ni podré entendre mai...es com podeu tenir l'estomac de defensar a un ésser repugnant com aquest, responsable de tantes morts i que mai s'ha penedit ni ha demanat perdó...
Em sembla nois...que esteu perdent el nord...i em preocupa molt que el jovent del meu país tingui aquestes idees...
Voleu convertir a aquest fill de puta en un pres polític....no veieu que aneu errats? Perquè collons us heu de ficar en aquests embolics...defenseu la independància de Catalunya..molt bé , és una opció molt digna si es du a terme respectant la legalitat.
Però quan entreu a defensar actes violents...il·lícits i a terroristes ...la cagueu ben cagada.
I us ho dic amb el cor a la mà....

Anònim ha dit...

incults de les lleis, el senyor De Juana Chaos es el primer pres polític desde el fí de la dictadura amb presó PREVENTIVA per un delicte d'opinió

Euskal presoak etxera!