25.11.07

Trobada entre les JERC i el MAS de Bolívia

Si ara fa uns dies, us comentava, que havia agafat la responsabilitat de ser secretari de relacions internacionals de les JERC, dos setmanes desprès, ja he pogut començar a treballar el dia a dia del que comporta aquesta secretaria.

Principalment, aquestes setmanes, les portem centrades entre d’altres coses, a treballar un projecte que les JERC porten treballant des de principis d’any, i que és un projecte de Cooperació amb les joventuts del Movimiento al Socialismo de Bolívia (MAS). Tot s’ha de dir, que és amb aquest projecte que les JERC ens comencem a introduir en el món de la cooperació al desenvolupament, i a la vegada a crear dinàmiques com a organització, en temes de Cooperació. Unes dinàmiques, que entrarien en la mateixa línia, que ha agafat aquesta nova permanent, de incentivar i crear un discurs propi en alguns àmbits que fins ara els tocàvem per sobre, i que a partir d’ara és volen potenciar, com seria el cas de totes les qüestions que es refereixen al medi ambient.

D'esquerra a dreta: Gerard Coca (Portaveu Nacional de les JERC) Andreu Criquet (representant de la comissió de Pol.Internacional.) Marc Puig (Secretari de Relacions Internacionals de les JERC) i David Herrada (representant i diputat del MAS)


Tot i tenir una història ben curta políticament parlant, tant sols porten uns 10 anys de vida política, el MAS ha esdevingut el principal partit de la República de Bolívia. Actualment, és el grup majoritari de Bolívia, amb un resultat a les passades eleccions de més del 55% del sufragi i que té com a principal cara visible a nivell internacional, el president de la república de Bolívia, Evo Morales.

Durant aquesta setmana, i aprofitant que els companys de Solidara, han portat a David Herrada, als Països Catalans, hem volgut aprofitar la seva estada per tenir un contacte, amb el que és un dels principals dirigents del MAS, i amic personal del President Evo Morales, no tant sols per aprofundir i planificar alguns detalls, del projecte de Cooperació entre les JERC i les Joventuts del MAS, sinó per també poder conèixer de primera mà, la vertadera situació que actualment està vivint el país.

I la veritat, i desprès de passar diversos dies xerrant amb el diputat del Parlament Bolívia, David Herrada, un es dona compte, i a la vegada queda admirat, de les complexitats i les grans diferències entre la situació dels Països Catalans i de Bolívia. He pogut observar, i escoltar en deteniment, com en David, ens explicava la situació política amb la que es troben a Bolívia, i hem pogut escoltar, com el desig de les classes populars d’un país, passa de desig a realitat.

El desig de les classes populars, de que l’estat, treballes d’una vegada per totes a la millora social del país, ens comentava com per exemple, s’ha passat en el període d’un any a que 100 dels prop de 300 “pobles” del país passesin a declarar-se amb una taxa 0 de analfabets, i que calculaven que en el període de dos anys vista, aquesta situació d’analfabetisme 0 s’amplies a la resta del territori.

Contemplava amb admiració, la seva idea com a polític de la socialització dels bens propis, i la hospitalitat, i l’esperit de compartir, allò que un té amb la resta del poble. Ens explicava com amb el seu sou de diputat, destinava la gran part del seu sou, a ajudar a compatriotes de la seva província a fer desplaçaments a la gran ciutat entre d’altres, o l’aposta clara del Govern a incentivar i socialitzar polítiques de salut i ensenyament per la societat boliviana.

En definitiva, moltes anècdotes, polítiques i experiències que s’hem fan difícils de resumir, però com ja us he dit, totes, encarades a la millora social, i a la vegada amb una legitimació que en molts territoris supera el 70% del sufragi, però que per temes de distribució de escons i senadors al parlament, fa que tinguin una majoria del 55 %.


Per tant, i desprès d’aquesta setmana, m’he quedat encara molt més convençut, de que ens queda molt per aprendre, i molt per treballar, i d’una de les parts d’on hem d’agafar exemple, és dels projectes, i de les situacions que s’estan produint de transformació social i política de l’Amèrica llatina. I que per sort, la gent de les JERC les podrem anar a palpar properament i de primera mà a Bolívia.